Χρήσιμες συμβουλές τροχαίου

Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε εμπλακεί σε ένα τροχαίο. Ελάχιστοι όμως ξέρουν τι πρέπει να κάνουν σε μία τέτοια άτυχη στιγμή. Σύμφωνα με την εμπειρία μας, σας δίνουμε μερικά σημεία που μπορείτε να ακολουθήσετε βήμα-βήμα  για να διαχειριστείτε αυτή τη δυσκολη και στρεσογόνο κατάσταση.

Πάμε λοιπόν:

 1. Ελέγξτε ότι είστε καλά εσείς και οι συνεπιβάτες σας. Αν υπάρχει τραυματίας καλέστε αμέσως το 166
 2. Τοποθετήστε το προειδοποιητικό τρίγωνο σε απόσταση 100 μετρα τουλάχιστον (εάν βρίσκεστε σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας)
 3. Μείνετε ψυχραιμος και κυρίως ΜΗΝ εμπλακείτε σε καυγά, θα δημιουργηθούν νέα προβλήματα . Είναι δείγμα πολιτισμού να είστε ευγενικοί.
 4. Καλέστε  αμέσως την φροντίδα ατυχήματος και την τροχαία: πέραν της καταγραφής του συμβάντος η τροχαία θα βοηθήσει πολύ στη διαδικασία αποζημίωσης
 5. Ανταλλάξτε πληροφορίες όπως Επώνυμο, όνομα ,αριθμό κυκλοφορίας, άδεια οδήγησης, ασφαλιστική εταιρεία, τηλέφωνο. Βέβαια αν ο οδηγός δεν είναι ο ιδιοκτήτης, κρατηστε και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη.
 6. Βγάλτε φωτογραφίες: είναι πολύ χρήσιμες ιδιαίτερα αν το άλλο όχημα είναι ανασφάλιστο ή ο άλλος οδηγός κάνει ψευδή δήλωση!
 7. Επισκεφτείτε ένα γιατρό. Πολλά τράυματα είναι εσωτερικά και δεν γίνονται εμφανή από την αρχή.
 8. Βεβαιωθείτε ότι το ασφαλιστήριο συμβόλαιό σας περιλαμβάνει Νομική Προστασία. Σας καλύπτει σε περίπτωση προσφυγής στη  δικαιοσύνη, αλλά και πρίν από αυτή!

Σημαντικό ρόλο παίζει όμως και η ασφάλιση σας: πρέπει να ταιριάζει στις ανάγκες σας. Η ασφάλιση  του αυτοκίνητου μπορεί να μετατραπεί σε ένα πονοκέφαλο για τους οδηγούς.

Υπενθυμίζουμε όμως ότι:

 • για να ισχύει η κάλυψη απο ανασφάλιστο όχημα, πρέπει απαραίτητα να έχετε καλέσει επιτόπου την αστυνομία.
 • η φιλική δήλωση συμπληρώνεται εφόσον α. συμφωνείτε με την υπαιτιότητα, β. οι ασφαλιστικές εταιρείες συμμετέχουν στο σύστημα του φιλικου διακανονισμού και γ. η ζημία δεν ξεπερνά το ποσό των 6.500€ ανά όχημα για υλικές ζημιές και 12.000€ ανά άτομο για σωματικές βλάβες.
 • πρέπει να έχετε πάντα μαζί σας το Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο!